Przepis na idealny tort weselny

Zacznijmy od początku! Czy wiedzieliście, że zwyczaj podawania tortu weselnego wywodzi się ze starożytności? Okazuje się, że wspomniane, okolicznościowe wypieki miały zapewnić Pannie Młodej płodność. Do dzisiaj tort jest obowiązkowym elementem każdego wesela. Pełni wiele funkcji- jest głównym deserem, dekoracją, a nawet rozrywką i punktem kulminacyjnym przyjęcia. Symbolizuje słodkie życie we dwoje, wróży dobrobyt i bogactwo. Młodzi pierwszy kawałek kroją razem, karmią się nim nawzajem, a następnie dzielą się swoim dostatkiem i dobrocią z resztą gości. Kiedy zatem w scenariuszu wesela powinien pojawić się tort? Do niedawna, tort był częścią oczepin i dzielono go dopiero w okolicach północy. Od kilku lat zdecydowanie sale weselne rekomendują tortową ucztę tuż po obiedzie.

Ile Par Młodych, tyle pomysłów na formę biszkopta, smaki kremów oraz ozdoby. Można spotkać tort trzypiętrowy lub tort w kształcie serca, tort śmietanowy, z kwiatami, bądź tort weselny prostokątnym, z owocami i topperem. Kombinacji smakowo-dekoracyjnych nie ma końca! Torty zyskały rangę dzieł sztuki, a udowadnia to zaprzyjaźniona z nami artystka wypieków Karolina Kowalik reprezentująca pracownię Sztuka Cukru z Trzebnicy, pod Wrocławiem. Korzystając z okazji zadaliśmy jej kilka pytań- ważnych dla przyszłych Par Młodych.

Idealny tort weselny- jaki powinien być? Co go wyróżnia?

Każdy tort, który jest tym wymarzonym przez młodych, jest też idealnym. Tutaj nie ma miejsca na dyskusje. On ma porwać serca Młodych i zachwycić gości. Czy to będzie tort weselny klasyczny, dwupiętrowy, czekoladowy, z owocami, kwiatami lub w stylu rustykalnym to sprawa drugorzędna.

Czym udekorować tort weselny? Czy są jakieś nowości w tej kwestii?

Wychodzę z założenia, że wygląd tortu jest tak samo ważny jak smak. W końcu ile razy możemy pozwolić sobie na tak duży, wyniosły tort? (Haha, wiem w życiu bywa różnie, ale załóżmy, że raz!). Dlatego o wygląd trzeba zadbać z taką samą starannością, jak o wrażenia smakowe w trakcie jego konsumowania. Do każdego klienta podchodzę bardzo indywidualnie i nie zobaczycie u mnie w portfolio dwóch takich samych torów. Przecież nie ma dwóch takich samych par! Każda jest wyjątkowa i oczekuje innych rzeczy. Tak powinno podchodzić się do tortu- personalnie. Uwielbiam kiedy tort nie jest oczywisty. Dobrą klasyką nie pogardzę, ale lubię Młodych zachęcać do większych innowacji: nowoczesne techniki zdobień, mocne kolory, torty z separatorem- to jest hit ! Powinien mieć swoje długie 5 min i maksimum uwagi gości.

Jakie są ulubione smaki tortu weselnego i dodatki dekoracyjne wśród Par Młodych?

Oho, trafiłaś na temat rzeka! Moim niezmiennym, pierwszym zdaniem do Państwa młodych jest: „ Smak robimy pod Wasi nikogo więcej”. Wtedy nagle wytyczne babci, dziadka, mamy i cioci Jadzi przestają być istotne, a młodzi zaczynają rozumieć, że to jest ICH tort, i to ONI mają być zadowoleni. Podobnie, jak w przypadku wyglądu, mamy dwie grupy zainteresowanych tortowym tematem. Jedna, stojąca za klasycznymi smakami jak śmietanka, wanilia, owoce i ta druga, bardziej w mojej skali weselnej- szalona. W moich propozycjach, w 70% przypadkach wybierają white&rose (palona biała czekolada, truskawka, róża i prosseco). Fajnie aby ten pierwszy dzień wspólnego życia rozpocząć od jakiegoś smakowego szaleństwa.

Porozmawiajmy o wielkości tortu. Jak dobrać rozmiar, do ilości gości? Ile kilogramów tortu proponujesz, np na 50, 100 czy 150 osób?

To pytanie jest chyba najważniejsze ze wszystkich. Nie liczymy na kilogramy- to jest staromodne i totalnie pasee. Obecnie wyceniamy na ilość porcji. Wyobraź sobie, że ja nigdy nie ważyłam swojego tortu!

A jak wprowadzić tort na salę weselną? Klasyczne wózki, którymi dysponują lokale niestety nie zawsze są w naszym guście. Czy masz jakąś podpowiedź?

To jest bardzo dobre pytanie. Niestety często gęsto bywa tak, że ludzie nie zdają sobie sprawy, że to cała oprawa tortu jest naprawdę ważna. Wyobrażacie sobie taką sytuację kiedy wjeżdża piękny, dostojny tort z delikatnymi dodatkami na metalowym i do tego lekko skrzypiącym wózku? Oj dramat! (płacz). Na szczęście coraz więcej ludzi, w tym Młode Pary dbają i uczulają załogę restauracji jak powinien zostać wyeksponowany tort- tutaj z pomocą wchodzę ja, cała na różowo (śmiech)! Usługa przygotowania tortu to nie jest dostarczenie samego ciasta, a również wypożyczenie stojaków, separatorów, pater czy innych elementów, które wyeksponują tort w momencie gdy przyjdzie jego czas. Ważne jest, aby dobierać dodatki pasujące do całości. Kiedy tort jest glam postawmy na elegancki stojak. Jeśli boho- idźmy w kierunku drewna. Metalowych, upiornych wózeczków, co gorsza przykrytych białą satynowa firanką unikajmy jak ognia!

Faktycznie pierwszy kawałek tortu powinni ukroić Młodzi?

A powinni ? Wiem, że jest tradycja aby Młodzi ukroili pierwszy kawałek, jako symbol pierwszego, wspólnie wykonanego zadania jako małżeństwo. Ale czy to nie pierwszy taniec jest tym „pierwszym, pierwszym”?. Ta tradycja jest od dawien, dawna i myślę, że dzieje się to już odruchowo. Natomiast nie uważam, że Młodzi powinni obowiązkowo to robić. W swojej pracy spotkałam się już z tym, że to dzieciaki kroiły tort- ale fajnie to wyglądało!

Tort czy monoporcje? Co polecasz i dlaczego?

W tej kwestii pozostaje monotematyczna i staroświecka- przynajmniej raz! Osobiście dla mnie tort to tort, a monoporcje to desery. Faktem jest, że całkiem sprytnym i innowacyjnym sposobem jest, aby tort zastąpić monoporcjami, bo jednak nie trzeba kroić, a wygląda równie zgrabnie i minimalistycznie. Jednak tortu na 100 osób nie widzimy codziennie, a monoporcje możesz zamówić w co drugiej cukierni. Jeśli co roku będzie pojawiać się tyle nowoczesnych zamienników, to niedługo wesele będzie można robić online. Zostawmy niektóre elementy po staremu, a monoporcje zastosujmy na słodkim stole. Zapewniam- zrobią również efekt WOW!

Czy w towarzystwie tortu oraz regularnych ciast na stołach, dodatkowy słodki kącik nie okaże się zbędnym dodatkiem?

Tort traktujemy jako symbol, nie jako danie/słodkość aby się najeść. Co roku więcej Młodych Par stawia na słodki stół, a ja zapewniam ich, że to nie oznacza braku klasycznych ciast. Słodki stół można skomponować tak aby były na nim zarówno tradycyjne jak i nowoczesne słodkości. Nie mniej jednak od klasycznych ciast z blachy pomału się odchodzi. Powód? Jest bardzo zwyczajny, ale turbo istotny z punkty widzenia stylistyki. Ciasta w blaszce wyglądają mało subtelnie. Natomiast jeśli jest to punkt obowiązkowy staram się zaproponować nowoczesną wersję ciast z blachy- poporcjowane na parterach czy w pucharkach. Uważam, że słodki stół to must have wesel XXI wieku!

Jesteśmy przekonani, że Karolina i jej autorska sztuka cukiernicza odmienią podejście wielu narzeczonych, którzy planują ślub i wybierają aktualnie słodkości na przyjęcie. Reasumując temat- jak wybrać tort weselny? Ten odpowiednio duży, wyjątkowo smaczny, stylowo udekorowany i wzorowo przechowany do momentu krojenia… Kluczowe jest miejsce, któremu powierzymy wykonanie tego słodkiego zadania. Musi być sprawdzone i godne zaufania, pełne pomysłów, z wrażliwym podniebieniem oraz dobrym gustem. Tylko specjaliści znają ten tajemniczy przepis na idealny tort weselny.