You are currently viewing Jak bezpiecznie zorganizować ślub w czasie COVIDu-19?

Branża ślubna doczekała się odmrożenia! Nie musicie czekać kolejnego roku na wymarzoną salę i możecie celebrować zawarcie związku małżeńskiego już od 6 czerwca. Przypominamy, że GIS narzucił jednak kilka zasad. Poniżej 9 istotnych kwestii o których należy pamiętać przy planowaniu wesela w tym roku.

  1. Na przyjęciu może się bawić max 150 osób- ograniczenie nie dotyczy obsługi.
  2. Organizatorzy muszą dysponować pełną listą wraz z kontaktami gości i obsługi imprezy- może zajść potrzeba udostępnienia jej organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  3. Goście nie mają obowiązku noszenia maseczek, natomiast obsługa jest do tego zobligowana.
  4. Obiekt weselny powinien być wyposażony w środki do dezynfekcji dłoni. Rekomendowane jest czyszczenia części wspólnych, np toalet, klamek i poręczy z większą częstotliwością.
  5. Zalecane jest aby przy jednym stoliku siedziała rodzina.
  6. W przypadku kiedy usadzenie gości rodzinami nie jest możliwe, należy zmniejszyć ilość osób przy stoliku o 20 %, żeby zwiększyć dystans między nimi. Zalecane jest aby goście nie siedzieli vis a vis.
  7. Stoły powinny być oddalone od siebie o min 2 m.
  8. Wszelkiego rodzaju bufety z napojami czy ciastem lub wiejskie stoły powinny mieć obsługę.
  9. Konieczne jest aby liczbę kelnerów dopasować do liczby gości- 1 kelner przypadać ma na 15 gości. Najlepiej gdyby dany stolik obsługiwał 1 kelner lub ten sam zespół kelnerski

Powoli wracamy zatem do zabawy- 150 osób na weselu to całkiem duże przyjęcie